Hoofdluis

Hoofdluizen kunnen veel last veroorzaken, omdat het echte `overlopers` zijn. Via een hoofd of jas lopen ze zo over naar iemand anders. Vooral kleine kinderen krijgen makkelijk hoofdluis omdat ze veel lichamelijk contact met elkaar hebben.
Ze krijgen meestal jeuk en gaan dan krabben. Daardoor ontstaan kleine wondjes op het hoofd, die ontstoken kunnen raken. Je kunt van hoofdluis afkomen door iedereen gelijktijdig grondig te behandelen tegen luizen en neten, de eitjes van de luizen.
Op school wordt soms hoofdluis geconstateerd. Als er bij een kind hoofdluis wordt gevonden, dan krijgen de ouders hier bericht van. Ook alle ouders van de kinderen uit de groep krijgen bericht via Social Schools dat er in de groep hoofdluis is geconstateerd.
Hoewel het bij ons op school wel meevalt, is alleen afwachten niet genoeg.

Nadere informatie over hoofdluis

Hoofdluizen kunnen veel last veroorzaken, omdat het echte 'overlopers' zijn. Via een hoofd of jas lopen ze zo over naar iemand anders. Vooral kleine kinderen krijgen makkelijk hoofdluis omdat ze dicht op elkaar zitten. Ze krijgen meestal jeuk en gaan dan krabben. Daardoor ontstaan kleine wondjes op het hoofd, die ontstoken kunnen raken. Je kunt van hoofdluis afkomen door iedereen gelijktijdig, grondig te behandelen tegen luizen en neten, de eitjes van de luizen.

Wat is het?

Hoofdluizen zijn zo klein als een speldenknop of nog kleiner en hun kleur is grijs tot zwart. Ze lopen makkelijk over op een ander hoofd of een kledingstuk, waardoor ze heel besmettelijk zijn.
In het begin merk je niet dat je luizen hebt. Pas later zuigen ze bloed uit de hoofdhuid, wat jeuk veroorzaakt. Als je gaat krabben, komen er kleine wondjes op de huid. Die wondjes kunnen ontstoken raken, waardoor korstjes ontstaan.

Neten

Luizen leggen na ongeveer 10 dagen eitjes in het hoofdhaar. Dit zijn neten en deze zijn gelig en soms zwart van kleur. Neten lijken op roos, maar ze laten niet los als je kamt. Ze zitten net als de luizen meestal dicht tegen de hoofdhuid aan. Vooral op warme plekjes: achter de oren, in de nek en pony. Na een paar dagen komt uit de neet een luis.

 

Hoe vaak komt het voor?

Kinderen tot ongeveer 12 jaar lopen de meeste kans hoofdluis op te lopen. Zij komen namelijk met hun hoofden dicht bij elkaar. Bovendien hangen hun jassen dicht bij elkaar op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en sportclubs. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen, zeker binnen een gezin waar een van de kinderen hoofdluis heeft. Overigens heeft het niets te maken met hygiëne, bijvoorbeeld hoe vaak iemand zijn haren wast.

Wat doe je eraan?

Als er eenmaal hoofdluis geconstateerd is op school, is het lastig om er helemaal van af te komen. Alleen wanneer alle ouders hun kinderen controleren en de luizen en neten grondig behandelen, is er van hoofdluis af te komen.
Besmetting kunt u proberen te voorkomen:
• gebruik niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam;
• controleer de haren van kleine kinderen regelmatig met een fijne stofkam.

Hoe kunt u zien of iemand hoofdluis heeft?

Kam het haar flink door met een fijne plastic stofkam boven een wit papier, een witte doek of wasbak. De luizen die eruit vallen zijn grijs of zwart.